به گزارش خبرنگار مهر، میرهاشم سید احمدی عصر چهارشنبه در جریان بازدید از مرز رازی خوی با اشاره به اخذ مجوز راه اندازی نخستین رویه ترانزیت ریلی استان افزود: کاهش زمان ترخیص کالاهای ریلی و افزایش ترانزیت از راه ریلی از مهمترین مزایای راه اندازی این رویه ترانزیتی در مرز رازی خوی است.
وی با اعلام اینکه زیر ساخت ها ی لازم از جمله استقرار فیبر نوری و سامانه های لازم برای ایجاد در رویه ترانزیت ریلی در مرز رازی خوی نصب شده است اعلام کرد: گمرک ایران با راه اندازی این رویه در این مرز موافقت کرد ه و بزودی تا پایان همین ماه فعالیت این سامانه در ایستگاه راه آهن رازی آغاز می شود.
سید احمدی تاکید کرد: با راه اندازی این رویه کلیه تشریفات ترانزیت ریلی در گمرک رازی عملی و این گمرک به یک گمرک مبدا ترانزیت ریلی تبدیل خواهد شد.
ناظر گمرکات آذربایجان غربی همچنین از راه اندازی رویه ترانزیتی مسافراز طریق راه آهن در این گمرک تا دو ماه آینده در این گمرک خبر داد.
همه ساله بیش از 10 هزار واگن قطار حامل کالاهای ورودی و خروجی از مرز رازی خوی برای انجام تشریفات ترانزیتی به تبریز انتقال می یابد این روال که از دو تاسیس راه آهن رازی از 49 سال قبل باقی مانده باعث بی نصیب ماندن استان آذربایجان غربی از در آمد های حاصل از ترانزیت می شود.
سالانه 1.5 میلیون تن انواع کالا از راه ریلی ایران- ترکیه در مرز رازی – کاپی کوی ترانزیت و بیش از 36 هزار نفر از طریق این راه به ایران،ترکیه و دیگر کشور های اروپایی و بالعکس تردد می کنند.
آذربایجان غربی بیش از 891 کیلومتر مرز مشترک با سه کشور جمهوری آذربایجان، ترکیه و عراق دارد.
نظر شما